marți, 20 septembrie 2016

Caricatura, o poveste in trei

Caricaturile, in cadrul unui eveniment, nunta, botez, sau facute dupa o poza, sunt o marturie a unei situatii in timp, intre doi protagonisti, cel desenat si artistul si momentul in sine, momentul in care s-au adunat toate cunostiintele de grafica ale artistului caricaturist si starea sa de spirit. Caricaturistul este o oglinda pentru cel pe care il are in fata sa si il desenaza, artistul caricaturist trebuie sa fie capabil de o empatie marite in timp ce deseneaza.

Caricatura personaj: interpretare si asemanare

Multa lume ma intreaba in timp ce desenez daca mi-a obosit mana, ceea ce ma amuza mereu, pentru ca niciodata nu ma gandesc la asta. In timp ce desenez, eu sunt si mana si cel din fata mea, si ceea ce simte, astfel ca toate acestea la un loc se astern pe hartie pe caricatura digitala desenata.


Dupa ani de zile de desen am gasit ca diferenta de linie grafica, de calitate a desenului daca doriti, vine din ceea ce am putea numi pregatire, ceea ce ar insemna concret antrenamentul grafic evident dar si o capacitate de perceptie si interpretare a informatiilor obtinute, in maniera artistica. Parerea mea este ca o simpla copiere a conturului unei fete sau folosirea de sabloane nu este o caricatura, poate nici un portret, iar un desen care nu se ridica la anumite cerinte pe care participantii la un eveniment si le doresc nu este o caricatura de eveniment. Am enumerat aici, tipurile de caricaturi explicate.
Exemplu caricatura eveniment: maniera artistica, interpretare


O caricatura este o joaca, este uneori un "hai sa vedem ce iese", adesea o caricatura reusita este atunci cand nu privesti la foaie, ci doar la cel din fata ta, si mana doar contureaza pe hartie ceea ce este perceput. De aceea cu cat o caricatura este realizata mai rapid cu atat cred ca surprinde mai mult din ceea ce poate fi doar surprins si nu analizat.